Bedrijfskern-Hardinxveld-Giessendam-DeKuiper

7 juni 2023

Huishoudelijke vergadering juni 2023

Maandagavond 5 juni 2023 kwamen de leden van Bedrijfskern Hardinxveld bijeen voor een huishoudelijke vergadering om de laatste regionale ontwikkelingen te bespreken die door voorzitter Peter Huizer en de verschillende commissies werden gepresenteerd. Aansluitend werd een bedrijfspresentatie gegeven door De Kuiper Infrabouw over hun missie en hoe zij omgaan met duurzaam ondernemen, wat een eerlijk en interactief verhaal werd over de lastige keuzes die soms genomen moeten worden.

Nieuwe leden

Tijdens de vergadering verwelkomde de voorzitter drie nieuwe leden die zich hebben aangesloten bij de Bedrijfskern. Geert van Houwelingen richtte tien jaar geleden Hagitech op en inmiddels is de onderneming gegroeid naar meer dan tien werknemers. Hagitech is een regionale specialist en installateur in zonnepanelen met een focus op kwalitatief vakmanschap. Gertjan Nederveen van Nederveen Opleidingen en Trainingen is een bekende naam in onze regio en daarbuiten. Ze zijn verhuisd naar een groter en duurzaam pand aan de Hakgriend waar ze met een groeiend wagenpark nog meer kwaliteit kunnen bieden de cursisten van hun (rij)opleidingen. André van den Heuvel van Novafront is het derde nieuwe lid. Het bedrijf produceert en installeert kunststof en houten kozijnen en is ook een groeiende onderneming. Het is mooi om te zien hoe elke keer meer bedrijven zich aansluiten bij Bedrijfskern Hardinxveld en de samenwerking opzoeken met andere lokale ondernemers.

Duurzaam ondernemen met De Kuiper Infra

Martin de Kuiper was te gast als directeur van De Kuiper Infrabouw om de aanwezige collega-ondernemers te vertellen over hoe zij ‘de wereld mooier proberen te maken met wat ze bouwen’. Martin: “In ons werk zoeken we de juiste balans tussen de mens en de wereld om ons heen.” Dat doen ze in eerste instantie door een zo compleet mogelijke dienstverlening te bieden: naast hun expertise in engineering, infrastructuur en infrastructurele bouwwerken is De Kuiper Infrabouw zich ook toe gaan leggen op werktuigbouwkundige installaties. Op deze manier kunnen ze een compleet pakket aan diensten leveren.

Nieuwe loods duurzaam gebouwd

“In Nederland wordt momenteel 25% van de grondstoffen hergebruikt. Een mooi percentage, maar nog steeds is daar veel winst te behalen”, zegt Martin. “Bij de bouw van de nieuwe loods hebben we het puin dat door de werkzaamheden werd opgegraven zo veel mogelijk hergebruikt. In de grond zijn ook meerdere energiepalen gezet die de warmte en kou gebruiken in combinatie met warmtepompen om het binnenklimaat te reguleren. Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst en ook aan vergroening is gedacht door de beschikbare grond te gebruiken voor het plaatsen van beplanting en bomen.” De Kuiper Infrabouw wil uiteindelijk gasloos en zelfvoorzienend kunnen ondernemen.

Vele afwegingen

Dat zijn niet altijd eenvoudige keuzes, zoals Martin met enkele treffende voorbeelden laat zien. De ondernemers in de zaal volgden het verhaal van Martin aandachtig en stelde meerdere vragen, waaruit bleek dat die afwegingen bij meerdere ondernemers spelen in het proces duurzamer te ondernemen. Martin gaf aan dat de (technologische) ontwikkelingen in duurzaamheid het lastig maken om te bepalen wat de beste duurzame oplossing is voor een bepaalde periode. “Moeten we gaan focussen op voertuigen die werken op waterstof of kunnen we nog vooruit met het investeren en aanschaffen van voertuigen die elektrisch werken. Uiteindelijk moeten de kosten wel kunnen worden terugverdiend. Daarnaast is ook de praktijk een factor”, zegt Martin. “Veel voertuigen moeten we elektrisch maken door deze om te bouwen. Dat zijn niet alleen hoge kosten, maar elektrisch werken levert ook praktische problemen op. Valt met een elektrische graafmachine bijvoorbeeld wel een hele werkdag te werken? Hoe en waar moet deze weer worden opgeladen? Ook bij onze werknemers is een andere manier van denken en werken nodig. Certificering en administratie nemen nog eens extra arbeidsuren in beslag, omdat veel goed gedocumenteerd moet worden.” De Kuiper Infrabouw werkt veel voor overheidsinstellingen en daar gelden steeds strengere eisen aan duurzaam werken om in aanmerking te komen voor een opdracht.

In de energietransitie en overgang naar duurzamer werken, weten de ondernemers van Hardinxveld-Giessendam gelukkig elkaar te vinden om samen deze belangrijke stappen te nemen. De Bedrijfskern Hardinxveld organiseert regelmatig themabijeenkomsten om met elkaar geïnformeerd van gedachten te kunnen wisselen. Interesse om aan te sluiten bij de Bedrijfskern of wilt u informatie over wat wij zoal doen en kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op!

Heb je een vraag aan De Bedrijfs­kern?

Wilt u meer informatie over de Bedrijfskern? Neem dan contact met ons op!

Contact

Postbus 223
3370 AE Hardinxveld-Giessendam

De Bedrijfskern is aangesloten bij::

Smart
Fod
Disclaimer
Privacy policy
Cookieverklaring
Wijzig uw cookievoorkeuren
Ontwerp & realisatie: MM Smart Delta Drechtsteden