Bedrijfskern bijeenkomst Helga van Leur

19 MEI 2023

Helga van Leur spreekt met ondernemers

‘Vandaag hebben we morgen in handen’. Dat was de boodschap van Helga van Leur op de gezamenlijke bijeenkomst van Bedrijfskern Hardinxveld en Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen (VSO). Op maandagavond 15 mei gaf de meteorologe in zalencentrum De Lockhorst een interactieve lezing over klimaat, duurzaamheid en gedrag. Wat is de stand van zaken in klimaatverandering en hoe kunnen ondernemers op een goede manier hiermee omgaan?

Helga van Leur begon met een vraag aan de aanwezige ondernemers: “wat zou je graag willen weten?” “Wanneer wordt het goed weer?” kwam al snel als eerste reactie uit de goed gevulde zaal. Helga antwoordde ad rem: “wat is goed?” Daarmee werd de insteek van de rest van de lezing duidelijk. Klimaatverandering en duurzaamheid is geen verhaal over goed of fout en voor of tegen, maar een verhaal waarbij nuance belangrijk is. Zo ontstaat ook ruimte om samen kansen op te pakken. Het nemen van beslissingen is niet eenduidig en hangt af van de positie of rol die iemand op dat moment heeft. Denk je als ondernemer, kan dat heel anders uitvallen dan als burger of consument.

Klimaatverandering

Klimaat verandert altijd, alleen gebeurt dat nu in een sneller tempo en worden de extremer heviger: heet wordt heter, droog wordt droger. Hierdoor heeft de natuur geen tijd een nieuw evenwicht te vinden. Meerdere crises van nu hebben een oorsprong in het snel veranderende klimaat, vertelt Helga. Het IPCC stelde vast dat de opwarming van de aarde onomstotelijk door de mens komt. Het goede nieuws is dat de mens ook kan zorgen voor de ommekeer. Helga: “We moeten dan wel nu beginnen. Des te langer we wachten, des te duurder en moeilijker zullen de oplossingen zijn.”

Kosten of investeringen

Ondernemers zijn gewend om te kijken naar de toekomst, voorspellen wat komen gaat en daar zo goed mogelijk op voorbereiden. Nu iets doen voor een beter klimaat, is in verhouding bovendien voordeliger: anders betalen komende generaties in 2050 vijf keer meer om hetzelfde te bereiken. Daarnaast kost het tijd om de effecten van veranderingen te zien. De oorzaak van de opwarming ligt in de fossiele brandstoffen. Als we met zijn allen nu stoppen deze te gebruiken, duurt het nog alsnog dertig tot veertig jaar voordat een daling van de broeikassen te meten is. Regelgeving en klimaatafspraken geven daarnaast ook richting en urgentie. We weten dus nu al dat die veranderingen aanstaande zijn. Dit zijn allemaal redenen om nu al te beginnen. Doen we nu niets, dan worden de te nemen stappen vele malen groter.

RESPONS-ABILITY

Gedrag is de sleutel of we met elkaar duurzamer kunnen samenleven en Nederland leefbaar kunnen houden. Juist in ons land zal een zeespiegelstijging verstrekkende gevolgen hebben. Gedrag is vaak gebaseerd op emoties, maar dat voorkomt ook toenadering zoeken tot elkaar. Dat alles-of-niets-scenario staat haaks op de oplossing: we hebben elkaar nodig om te kunnen veranderen. Zeg niet ‘ja maar’, kies in plaats daarvan voor ‘hoe dan?’ en kijk wat wel mogelijk is. Begin met te bepalen waar de ruimte ligt binnen de eigen onderneming: is dat op het gebied van transport of juist door meer lokale relaties aan te gaan voor een duurzame en circulaire inkoop? Het gaat erom dat we nu en met elkaar een stap gaan nemen.

In zijn dankwoord vertelde voorzitter Peter Huizer dat de ondernemers in Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht op de goede weg zitten. Duurzame initiatieven komen van de grond en ondernemers werken vaker samen, wat ook bleek uit de vorige bijeenkomst over duurzame energietransitie. Met elkaar die verbinding zoeken, is waar Bedrijfskern Hardinxveld voor staat en gaat!

Heb je een vraag aan De Bedrijfs­kern?

Wilt u meer informatie over de Bedrijfskern? Neem dan contact met ons op!

Contact

Postbus 223
3370 AE Hardinxveld-Giessendam

De Bedrijfskern is aangesloten bij::

Smart
Fod
Disclaimer
Privacy policy
Cookieverklaring
Wijzig uw cookievoorkeuren
Ontwerp & realisatie: MM Smart Delta Drechtsteden